sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Libero-laukun ja Baby Boxin esittely sekä mietteitä äitiyspakkauksesta

Aloitetaan postaus esittelemällä Libero-kerhon hoitolaukku, jonka saa siis rekisteröitymällä Liberon sivuille. Esikoisen kohdalla sain tämän laukun vasta laitoksella, mutta tänä vuonna sain laukun jo toisella ultrakäynnillä. Ilman mitään mainostamista voin sanoa, että hoitolaukku kannattaa todellakin hankkia. Pienellä vaivalla saa laukun, joka on täynnä hyödyllistä ja suoraan käyttöön päätyvää tavaraa. Tässä kohden voi todeta, että lapsiperhe säästää selvää rahaa.


Kuvassa näkyykin sisältö melkoisen hyvin, mutta tässä vielä listaa: Vihreä hoitolaukku, Hyviä neuvoja uudelle perheelle kirjanen, Libero puhdistuspyyhkeitä (normaali pakkauskoko), Libero Newborn vaippoja 5x 2-5 kg ja 9x 3-6 kg, Libero BaBy Wash ja hoitoöljy (50 ml), Liivinsuojat 2 kpl, Libresse Normal Wing (10 kpl) ja perhonen rapisevin siivin. Lisäksi paketin mukana tulee Tena pikkuhousunsuoja ilmaisnäyte ja Lego tarroja. Kivana vinkkinä oli nimikyltin tuunaaminen koristeeksi tarroista ja palikoista. Liberon laukussa on myös se kiva puoli, että sisältö pysyy melkoisen samana vuodesta toiseen. Kaikki saajat vastaanottavat yhtä hyvän paketin! Baby Box on Lastentarvikkeen ja Pampersin yhteistyötä. Paketin sisältö vaihtelee ilmeisesti, jopa paikkakunnan mukaan. Tilauskaavakkeen täytettyä paketin voi noutaa lähimmästä Lastentarvike- liikkeestä vilauttamalla saapunutta tekstiviestiä. Paketin sisältö: Lindex Body koko 56 (lyhyet hihat), Me&I turkoosi/ruskea kuolalappu, Folksam kaulahuivi, My Safety avaimanperä 6 kk ilmaisella kokeilujaksolla, Vau kirjojen Monipuolinen ravinto kirjanen, Pampers New Baby vaippa 1 kpl sekä 300 pamperspistettä rekisteröityessä. Aikaisemmin boxissa on ollut mm. tuttipullo, pieni kirjanen vauvalle ja sukat. 

Olen tosi iloinen, että paketteja on saatavilla ja varsinkin kotimainen äitiyspakkaus on mielestäni aivan kullanarvoinen. Omaani en myisi mistään hinnasta ulkomaille. Postausta tehdessä huomasin kuitenkin ajattelevani, että eikö jokainen lapsi ja äiti tässä maailmassa ansaitsisi saman ihanan alun ja avun. Omaatuntoani soimaa hiukan olla etuoikeutettujen ihmisten joukossa, kun niin monella on niin vähän. Olemme ihan tavallinen suomalainen lapsiperhe, joka yrittää säästää kaikessa missä voi. Kierrätämme omia tavaroitamme ja myös ostamme paljon käytettynä. Mietimme mistä puristamme lapselle uuden välikausihaalarin ja uudet kengät. Joudumme miettimään jokaista valintaamme ja mistä hankinta tehdään. Juuri teimme päätöksen, että ostamme taloon vain ruskeita tai mustia lastenkenkiä, jotta niitä voi kierrättää myös kuopukselle. Kaupasta tuntuu saavan vain joko tyttöjen tai poikien kenkiä ja sama pätee aikalailla myös lastenvaatteisiin. Tarkoituksena on saada kuluttaja ostamaan enemmän. Itse ostaisin kaikki vaatteet vihreänä, keltaisena, ruskeana ja oranssina. Kaupassa hyllyt ovat kuitenkin täynnä vaaleanpunaisia ja vaaleansinisiä lastenvaatteita.

Lehdissä ja somessa on ollut paljon juttuja siitä, että osa suomalaisista ottaa äitiyspakkauksen ja myy sen sitten ulkomaille. Itse olen sitä mieltä, että jos oma tilanteeni olisi sellainen, että en tarvitsisi itse pakkausta tai vaihtoehtoisesti rahana maksettavaa avustusta, niin olisi hienoa, jos olisi jokin lahjoitusmahdollisuus Kelan kautta. Suosittelisin äitiyspakkauksen myyntiä ulkomaille Kelan itsensä toimesta. Tarvetta ja kysyntää selvästi on. Miksi tätä mahdollisuutta ei hyödynnetä? Syntyvän tuoton voisi sitten ohjata pienituloisten lapsiperheiden auttamiseksi täällä Suomessa. En tiedä millä nämä äitiyspakkauksia myyvät yksityisihmiset perustelevat toimintaansa. Voin kyllä kuvitella, että ostaja ulkomailla on paketin saatuaan varsin tyytyväinen. Siellä jossakin on se pieni lapsi jolle kaikki tulee tarpeeseen. Onko toiminnan ajatuksena se, että paketti myydään hyvään hintaan ulkomaille eli korkeampaan hintaan, kun Kelan rahallinen korvaus olisi? Ostetaanko saadulla voitolla omalle vauvalle jotakin mitä hän tarvitsee? Tähän postaukseen olisi todella kiva saada kommentteja teiltä! 

8 kommenttia:

 1. Liityin kans libero kerhoon jo ennen toista ultraa, mutta en ole vieläkään saanut liberolaukkua :O voiko sitä kysellä jostain? :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa. Laukun jakamisessa on monta käytäntöä jotka vaihtelevat paikkakunnittain. Olen ihan varma, että oma laukkusi odottaa sinua viimeistään laitoksella. Itse todellakin sain ensimmäisen laukun laitokselta, kun lähdin esikoisen kanssa kotiin ja nyt kuopuksen kohdalla jo toisella ultrakäynnillä.

   Poista
 2. Ainakin kaikki minun tuntemani tapaukset, ulkomailla pakkauksen ostaa joku suomalaisäiti, joka ei ole oikeutettu Kelan pakkaukseen. Suomen kansalainen kun menettää oikeuden Kelan etuuksiin ja suomalaiseen sosiaaliturvaan, oltuaan tietyn ajan ulkomailla. Tiedän myös tapauksen, että isä on suomalainen ja asuu paikallisen vaimonsa kanssa ulkomailla. Kyse on siis oman kulttuuriperinnön viemisestä uuteen kotimaahan, ei siitä että suomalainen haluaisi hyötyä pakkauksen myynnillä. Ulkosuomalaisilta tulee paljon kyselyjä olisiko halukkaita myymään pakkauksen. Sen sijaan en tiedä yhtään tapauksia että joku täysin ulkomaalainen olisi ilmoittanut halustaan ostaa äitiyspakkauksen. Varmaan niitäkin on, mutta huomattavasti vähemmän. Olen ollut itsekin ulkosuomalainen kun esikoiseni oli vauva. Oman kulttuuriperinnön säilyttäminen, mahdollisimman monessa muodossa, tuntui todella tärkeältä. Odotusaikana tuli muutenkin mietittyä omia juuria isommankin. Äitiyspakkaus on sellainen, josta meistä jokaisella on muistoja ja usein hyvin vahvoja sellaisia. Se on kuin ruisleipä tai salmiakki, jotain todella perisuomalaista. En yhtään ihmettele että moni ulkosuomalainen toivoisi voivansa ostaa pakkauksen Kelalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi joka sisälsi monta hyvää näkökulmaa asiaan!! Olen monesta jutusta kanssasi aivan samaa mieltä. Itselläni on rakas muisto siitä ruskesta makuupussista joka oli koristeltu valkoisilla kukkasilla vuonna 1979. Mietin tuossa kirjoituksessani enemmän myyjien motiiveja. Raha kuitenkin vaihtaa omistajaa. En ole tietoinen millaisilla summilla paketteja myydään maailmalle. On tietysti aivan eri asia, jos sukulaiset/ystävät/tuttavat sopivat keskenään pakkauksen lähetyksestä ulkomaille.

   Poista
 3. Moikka, minä myin oman pakkaukseni ulkomaille esikoistaan odottavalle, lontoolaiselle äidille, joka oli siitä kovin onnellinen. Minä en näe eroa siinä, että ottaako pakkauksen ja käyttää tavarat ja myy ne sitten tai ottaa pakkauksen ja myy suoraan (koen siis että omaisuuteni - saatu tai itse hankittu on ylipäänsä minun hallinnassa ja myytävissä halutessani koskien ihan kaikkea omistamaani). Itse sain pakkauksesta 210€, eli 70€ enemmän kuin Kelan äitiysavustus olisi rahana ollut. Tuolla rahalla hankin sitten tarvittavia ja haluamiani tavaroita. Mm. Äp makuupussin, hyvät imetysliivit, kaukalopussin ja paljon vaatetta kirpparilta vauvalle. Pakkauksessa oli niin paljon sellaista, jonka olin jo saanut kavereilta ja tutuilta ja sukulaisilta useista eri pakkauksista, että en enää erikseen tarvinnut. Minulle tuli todella hyvä mieli, kun sain osaltani ilahduttaa toista äitiä :) Esikoista odottaessa en ottanut pakkausta vaan rahan, koska en tarvinnut suurinta osaa pakkauksen sisällöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, hei! Olet oikeassa siinä, että toki voit tehdä omaisuudellasi mitä vain haluat. Postaukseni kysymys oli ihan uteliaisuudesta esitetty. Noin vuosi sitten oli paljon keskustelupalstoilla aiheesta mielipiteitä. Itseäni jäi mietityttämään tuo myyjän oma mielipide. Ja siinä olemme ihan samaa mieltä, että pakkaus varmasti ilahdutti Lontoossa. Ihanaa joulun odotusta sinulle!

   Poista
  2. Toivottavasti en kuulostanut kauheen tylyltä - ei siis ollut tarkoitus, kun kiireessä vaan kirjoitin, kun tämän kirjoituksen bongasin :) Mutta tosiaan, minusta oli ihana päästä ilahduttamaan tarvitsijaa. En koe sen olevan keneltäkään pois, että myyn sen. Toisaalta tiedän, että jotkut ajattelee, että pakkauksen vaatteita ei saisi myydä vaan antaa eteenpäin.

   Esikoisen kohdalla en ajatellut tätä asiaa dollarinkuvat silmissä, mut nyt sitten tajusin tilaisuuteni tulleen ja kun se tosiaan menee kuitenkin hyvään tarkoitukseen :) PLUS että suomea vähän maailmalle, kun tietoisuus pakkauksesta leviää.
   :)

   Kiitos vastauksesta sinulle ja hyvää loppuvuotta ja joulunodotusta ! :)

   Poista
  3. Voi et ollenkaan. Ei huolta! Ja minulle tuli myös tuo sama ajatus, että onhan jokainen ulkomaille lähtevä pakkaus, myös todella hyvää mainosta kotimaisille tuotteille. Laatikko on täynnä ihania kuoseja ja laadukkaita vaatteita ja kaikkea tarpeellista. En yhtään ihmettele, että monessa massa Kelan ideaa on lähdetty ideoimaan eteenpäin ja nyt ainakin Jenkkilässä on tarjolla äideille maksullinen versio, jonka voi itseleen tilata. Olikohan se nyt niin, että pakkauksia tuli useampana kuukautena. =)

   Poista