keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Ostotottumusten muuttaminen


Olen muuttanut ostotottumuksiani hiljalleen kahdeksan vuoden aikana. Aluksi en edes huomannut muutosta. Tarvitsin vain vähemmän kaikkea. Vähemmän vaatteita, asusteita ja kosmetiikkaa. Luovuin myös hiusten värjäämisestä. Tyylini on muutenkin aika simppeli ja luonnollinen, joten se ei tuntunut edes uhraukselle. Lopulta heräsin itsekin huomaamaan kuinka vähän kulutin entiseen verrattuna. Minulle tuli hyvä olo. Toki teen hankintoja silloin tällöin, jos todella tarvisen jotakin, mutta nykyisin kaikessa ostamisessani on läsnä syvä harkinta. En halua isoa kasaa materiaa, vaan asioita jotka ovat pitkäikäisia ja kestäviä. Kotimaisuus, ekologisuus ja eettisyys ovat minulle tärkeitä arvoja. Hankin nykyisin osan vaatteistani käytettynä ja pukeudun silti luultavasti siistimmin kuin ennen. Ennakkoluulot joutavat siis romukoppaan.

Lasten synnyttyä huomasin, kuinka tavaraa satoi kotiimme ihan joka suunnalta. Kauhistuin. Minusta alkoi kirjaimellisesti tuntua, että hukumme tavaraan. Aloin olemaan tarkempi sen suhteen millaisia tavaroita itse ostin lapsilleni. Vaatteiden suhteen suosin arkivaatteita. Karsin siis pois turhat hörselöt, sekä liian arat ja vaikeasti pestävät vaatteet. Lisäksi kiinnitin huomiota myös vaatteiden väreihin ja valitsin aina mahdollisuuksien mukaan neutraaleja värejä. Pidin hyvää huolta hankituista vaatteista pesemällä ne oikein. Pieneksi jääneet siistit vaatteet pakkasin kannellisiin laatikoihin odottamaan seuraavaa käyttäjää. Lelujen suhteen rupesin olemaan yhtä tarkka. Leluja hankkiessani mietin, että tavarat olisivat oikeasti mieluisia ja kestäisivät leikkiä. Lapsille on lopulta aivan sama onko lelu uusi vai käytetty. Tärkeintä on, että lelu on kiva!

Meillä laitetaan hyvällä prosentilla ehjiä ja siistejä vaatteita ja tavaroita myös kiertoon ystäville ja sukulaisille. Tällä viikolla olen lajitellut ja pakannut tavaraa SPR:n Konttiin vietäväksi. Yhdessä perheenä voi tehdä paljon ympäristön hyväksi. Kerran viikossa vietetty puuropäivä, turhan tavaran ostamatta jättäminen, vanhan korjaaminen, lainaaminen ja kierrättäminen ovat hyviä tekoja. Meidän perhe on sitoutunut muuttamaan elintapojaan pysyvästi paremman huomisen vuoksi. Meillä keskustellaan nyt yhdessä enemmän kuin koskaan. Lapset ovat niin fiksuja! Loppuun voisin sanoa, että elämä on lopulta hauskempaa näin. Kaikkea ei tarvitse saada nyt ja heti. Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti ollakseen hyvin. On ihanaa huomata, että vähempikin riittää. Tänä vuonna myös lasten lahjatoiveet ovat todella maltillisia. Maapallo kiittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti